+36 1 306 5371 info@globomax.hu

Tudásbázis

Keverőpult

A hangrendszer központja. Fogadja a jelforrásokat (pl. mikrofonokat), és a kívánt helyekre (pl. egy erősítőbe) továbbítja. Legfontosabb jellemzője a csatornaszám, ami megmutatja, hogy hány eszközt lehet hozzá csatlakoztatni.

Mikrofon

Ez az eszköz alakítja át a hangot elektromos jellé. A mikrofonokat többféle módon osztályozzák.

1. Csatlakozás szerint: vezetékes és vezeték nélküli.
2. Technológia szerint: dinamikus, kondenzátor és szalagmikrofon.
3. Karakterisztika szerint: gömb, vese, szupervese és nyolcas.
4. Felhasználás szerint: színpadi hangosítás, konferencia-hangosítás..stb
5. Hangforrás szerint: beszéd, ének, kórus, hangszer, zaj.

A felhasználás módja (4. pont) és a hangforrás (5. pont) döntik el, hogy milyen karakterisztikájú, és milyen technológiájú mikrofont kell használni. A választás ennek megfelelően történik. Így például, ha egy konferencián beszédet kell kihangosítani és felvenni, akkor szupervese karakterisztikájú vezetékes kondenzátormikrofont kell használni.

Hangszóró

Ez az eszköz alakítja vissza az elektromos jelet hanggá. Legfontosabb jellemzője a teljesítmény. Színpadi és otthoni használat esetén ez bármeddig fokozható nagyobb, drágább, több hangszóró vásárlásával. Konferencia-hangosítás során a teremben lévő bekapcsolt mikrofonok szabnak gátat a hangszóró-teljesítmény fokozásának, ezért ilyenkor teljesítmény helyett hangszóró-felületet kell növelni.

Erősítő

A keverőpult és a hangszórók között helyezkedik el, feladata a hangszórók számára megfelelő elektromos teljesítmény előállítása. Legfontosabb tulajdonsága ennek is a teljesítmény, aminek nagyságrendileg meg kell egyeznie a hangszórók összteljesítményével

Kábelek, csatlakozók

Egy hangtechnikai munka kivitelezése során nem elhanyagolandó tényezők, mivel az összekötő-kábelek és csatlakozók elkészítése az egyik legidőigényesebb munka. Egy kisebb hangtechnikai telepítés során is 100-200 méter különböző típusú kábel fogy el.

Kérdése van?
forduljon hozzánk bizalommal!

Munkatársunk visszahívja a megadott elérhetőségei egyikén!

14 + 3 =